– Kanskje jeg blir tjukk

Fjordenes Tidende (åpen sak) skriver om ungdommer som kjenner på et ustoppelig kroppspress. Ja, helt ned i barneskolealder snakker man om hvem som er tynne og feite. I forbindelse med den artikkelen har jeg lyst til å skrive om en liten ting. Hørt i barnebursdagen til sønnen min, da jeg spurte om ei jente ville ha sjokoladekake: “Jeg har ikke lyst på kake, for da blir jeg kanskje tjukk”.

Det var ei jente på 6 eller 7 år (!) som sa dette. Hun går i 2. klasse. Hun var usikker på om hun ville ha sjokoladekake fordi hun altså var redd for å bli tjukk.

Hvor har hun snappet opp denne tanken fra? Hva får ei så ung jente til å si noe sånt og i det hele tatt reflektere over det? Jeg ble satt ut, og det gikk noen sekunder før jeg klarte å svare på det som ble sagt. Jeg sa noe sånt som at “Det skal du absolutt ikke tenke på. Du er ei bra jente!” Om hun senere forsynte seg med kake vet jeg ikke, men jeg kjente en sorg inni meg og begynte å tenke på hva som venter denne jenta (og andre jenter) fremover. Kroppspresset begynner tidlig, og jeg tror at foreldrene har et enormt stort ansvar her.

Hvem bringer frem slike tanker? Er det foreldrene, er det søsken eller er det andre personer som står jenta nært? Alle foreldre har et ansvar for å bekjempe slike tanker, ja helst allerede før de oppstår. Vi må gi barna våre den selvtilliten de fortjener. Vi må rose dem for den de er. Fortelle dem at de er helt unike og ufattelig vakre. Gi dem et fundament som livet kan bygges videre på. Hvis ikke forsømmer vi vår rolle som foreldre.

Skriv kommentar

Back to Top