Stabilt humør, stabil energi og ned 4,9 kilo

Ja, nå er jeg igang med lavkarbokosthold igjen! Etter flere år uten noe særlig tanke på kostholdet har jeg vært nødt til å ta et grep om livsstilen min. Resultatet etter én måned er oppløftende! I dette innlegget får du vite hva som har skjedd.

På tide

Jeg har tidligere blogget ganske mye om lavkarbokosthold, i den perioden jeg var styremedlem i foreningen Kostreform. I perioden 2010 til 2012 var jeg meget aktiv i foreningen, og jeg deltok flere ganger på forlaget Lille Måne sine høstkonferanser om kosthold i Oslo. I år er det høstkonferanse igjen, faktisk nå i helgen, men jeg får dessverre ikke deltatt i år. Skulle gjerne vært der! (Her kan du kjøpe tilgang til å se konferansen live).

Etter 2012 gikk det nedover både med kostholdet mitt og interessen for å ha kontroll på kostholdet. Uvisst hvorfor, men ulike utfordringer har gjort at det nå er på tide å ta tak i dette.

Slapp, trøtt og oppblåst

Utover høsten har jeg kjent på en gryende vilje til å gjøre noe. Det skyldes i hovedsak følgende:
– Jeg har hatt noen migrenetilfeller
– Jeg har slitt med tidvis tinnitus
– Buksene har ikke passet lenger
– Jeg har vært nære på å utvide gifteringen
– Jeg har hatt mye vann i kroppen på grunn av sukkerinntaket
– Jeg har vært alt for trøtt på tidlig kveldstid
– Jeg har vært avhengig av sjokolade hver kveld de siste årene
– Jeg har blitt for sliten i øynene ved jobbing foran skjerm
– Magen har ikke fungert som jeg ønsker
– Jeg har gått opp noen kilo, noe min ortoped sterkt har frarådet på grunn av min hoftesykdom

Les også: Lavkarboguiden

Nøkkelen er viljestyrke

Jeg sammenlikner denne endringen med å slutte å røyke. Det er ingen dum sammenlikning. Nikotin gir en avhengighet som det er vanskelig å komme ut av. Det samme kan sukker gi, og det var tilfellet for meg. Jeg var avhengig av sjokolade hver eneste kveld. Noe av årsaken var at jeg følte meg lite opplagt og sliten, og da kunne sjokolade gjøre kvelden litt bedre. Men som sikkert mange av dere vet, så kan dette bli en ond sirkel som bare skaper problemer.

Med stor vilje til å gjøre noe med min livsstil, startet jeg med lavkarbokosthold igjen den 17. september. Det fine er at også min kone gjorde det samtidig. Da er vi to om det. Hun ønsket også å ta grep for sin helse.

Jeg gikk inn i den nye livsstilen med optimisme, for jeg har jo tross alt hatt to gode lavkarboperioder tidligere. Alt handler om vilje, og man kan presse kroppen til det man ønsker. Jeg har fra dag én klart å kutte ut sukker, og det kjennes som en veldig stor seier.

Overgangsutfordringer

Lavkarbofrokost: Egg med ost og skinke, bacon og cherrytomater

Når man starter på et lavkarbokosthold uten nedtrapping av karbohydrater over tid, blir det et “sjokk” for kroppen. Jeg gikk fra mange karbohydrater til nesten ingen over natta. Da kan man få karbohydrat-/sukkerabstinenser, noe som kan gi seg utslag i litt skjelvinger, dårlig humør og slapphet. Dette gikk imidlertid over i løpet av en ukes tid, og sukkersuget forsvant.

Min plan var å ha så lavt karbohydratinntak som mulig de første ukene fra 17. september (ketose). Dette for å kickstarte fettforbrenningen. Da er det viktig å spise nok fett, slik at kroppen nyttiggjør seg fett som forbrenningskilde fremfor å bryte ned proteiner fra muskler.

Livsgleder

Denne hører lørdagen til

Planen videre er å spise litt mer moderat lavkarbo, det vil si omtrent 30-60 gram karbohydrater per dag. På den måten vil energien hovedsakelig komme fra fett, insulinutskillelsen blir minimal og fettlagringen stopper opp.

Men dette kostholdet handler ikke om å frata meg selv mine livsgleder. Nei, det handler om å få en bedre livsstil til beste for både meg selv og de rundt meg. Sjokolade har alltid vært en glede for meg, så derfor planlegger jeg å tillate meg utskeielser én gang i uka. Sjokolade bare på lørdager!

Må ikke hjernen ha nok karbohydrater?

Dette forklarer Fedon Lindberg ganske greit:

Dette er sant så lenge man følger høykarbokost. Når karbohydratinntaket faller og kroppen begynner å bryte ned fett i større grad, dannes det ketonlegemer. Disse aksepteres i økende grad av hjernen som brennstoff. Etter noen uker på ketogen diett er hjernens minimumsbehov for glukose redusert til 30–50 gram. Det kan kroppen tilfredsstille ved å omdanne aminosyrer (byggestein for protein) til glukose. Omtrent 50 prosent av proteinene kan omdannes til blodsukker i kroppen hvis karbohydratinntaket blir veldig lavt. Ved å tilføre 30–50 gram karbohydrat, selv om man følger ekstrem lavkarbo (ketogen) diett, unngår man at kroppen må lage blodsukker av proteiner for å tilfredsstille hjernens behov.

Ukeplaner og oversikter

En typisk lavkarbomiddag: Reinsdyrsgryte med grønnsaksmos

Kona har satt sammen noen ukeplaner med middager for oss, mens jeg har tatt utgangspunkt i mine tidligere kostholdsplaner for å hjelpe oss til å komme i gang. Mye av det jeg har som utgangspunkt finner du i lavkarboguiden. Nettversjonen er ikke oppdatert så mye siden 2011, men jeg skal i løpet av de nærmeste dagene gå igjennom og oppdatere den slik at du gjerne kan bruke den som et utgangspunkt for ditt kosthold.

Resultater etter én måned

Så kommer resultatene! Ja, kanskje det som du som leser er mest spent på. Etter én måned har jeg:
– betraktelig bedre restitusjonspuls etter trening
– stabilt blodsukker som gir stabilt humør
– stabil energi gjennom hele dagen (og på kvelden!)
– lite eller ingen sukkersug
– betraktelig bedre fordøyelse og ingen oppblåsthet
– ikke vann i kroppen lenger
– bukser som passer igjen
– en giftering som ikke trenger å utvides
– nesten blitt kvitt tinnitusen
– ikke hatt flere migrenetilfeller
– bedre fungerende øyne ved jobbing mange timer foran skjerm
– blitt mer tålmodig og tenker bedre
– gått ned 4,9 kilo og er tilbake på vekten ortopeden anbefalte (75 kg)
– gått ned 1,4 i BMI
– gått ned 4 cm i midjemål og én cm i hoftemål

Veien videre

Jeg plages en del med kronisk rhinitt og postnasalt drypp, noe som i hovedsak fører til mye kremting og irritasjon i svelget. Håpet er at den nye livsstilen skal gjøre positive utslag på dette også. Jeg skal holde dere oppdatert!

Fremover er det lavkarbokosthold med 30-60 gram karbohydrater per dag som gjelder. Lørdag er utskeielsesdag, for å ta vare på gleden ved å se frem til noe ekstra godt. Så kan det hende jeg bevilger meg en frukt i ny og ne også.

Blir du inspirert? I så fall hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet nedenfor.

Les mine tidligere innlegg om lavkarbokosthold her.

Lavkarbopizza er fint å kose seg med

 

 

Skriv kommentar